Taksisti kažnjeni sa 97.400 maraka: Suljagić tvrdi da inspekcija ne radi svoj posao

sarajevo-taksi-660x330

sarajevo-taksi-660x330Da hoće inspekcija bi nelegalne taksiste mogla ukloniti za sedam ili osam dana i zato sumnjamo da će se ovaj problem uskoro riješiti, a oni umjesto toga bespotrebno kažnjavaju legalne taksiste, kaže Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo-taxi

U prva dva mjeseca ove godine Kantonalna saobraćajna inspekcija izvršila je 615 kontrola taksi vozila. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja izdata su 182 prekršajna naloga i bit će naplaćeno za kazne 97.400 KM!

– Podneseno je 9 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom, izdato 6 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti, dok je 6 vozila isključeno iz saobraćaja – kazala je Vildana Bosno, stručna saradnica za informisanje Kantonalne inspekcije.

Na području Kantona Sarajevo pojačane su kontrole taksi prijevoznika. Saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS, s ciljem suzbijanja nelegalnog rada u oblasti taksi prijevoza, od 26. februara ove godine, pored svakodnevnog rada u dvije smjene, obavljaju kontrole i u noćnim satima, kao i danima vikenda.

Iz Inspekcije podsjećaju da je prema odredbama člana 40. Zakona o taksi prijevozu KS putnik dužan koristiti taksi vozilo koje posjeduje registarske tablice sa slovnom oznakom “TA”, svijetleću krovnu taksi oznaku i dopunsku taksi oznaku koja je zalijepljena na prednjem vjetrobranskom staklu.

– Za putnike koji se ne pridržavaju ovih zakonskih odredbi članom 58. Zakona predviđena je novčana kazna u iznosu od 50 maraka, dok isti zakon, za nelegalne taksi prijevoznike, predviđa novčane kazne u rasponu od 3.000 do 15.000 maraka – objašnjava Bosno.

Radom Saobraćajne inspekcije nisu zadovoljni ni u Udruženju Sarajevo-taxi. Kako nam je kazao Enver Suljagić, predsjednik Udruženja, inspekcija bi mogla uraditi puno više kada bi imali volju i želju da se nešto i riješi.

– Oni bi nelegalne taksiste mogli ukloniti za sedam ili osam dana. Sumnjamo da će to uskoro biti riješeno. Kao da ih neko čuva i štiti. U odjelu za saobraćaj radi 12 inspektora, oni ne rade svoj posao – objašnjava Suljagić.

On tvrdi da se kazne pišu legalnim taksistima kojima se traže nedostaci, kažnjavaju se za sitne prekršaje koje im pronađu prilikom kontrole.

Izvor: Kameleon

Share
This